Cześć, Milusie! Nowe, bezpłatne przedszkole w Rokietnicy już otwarte
Przedszkole Milusie przy ulicy Miłej 1 w Rokietnicy niedaleko Poznania to aż 125 nowych miejsc przedszkolnych w 5 grupach. Jest to już drugie przedszkole prowadzone przez fundację Ogólnopolski Operator Oświaty w gminie.
2022-09-28, 12:26

Dokładnie 27 września o godzinie 9.00 rano fundacja Ogólnopolski Operator Oświaty oficjalnie i uroczyście otworzyła nowe, bezpłatne, publiczne przedszkole w Rokietnicy niedaleko Poznania.

- Dzięki współpracy z Urzędem Gminy mogliśmy szybko zareagować na sygnały o rosnących potrzebach powiększenia bazy miejsc przedszkolnych na terenie Rokietnicy – tłumaczy Mateusz Krajewski, prezes fundacji Ogólnopolski Operator Oświaty. - Jesteśmy dumni, że tak szybko udało się wszystko przeprowadzić i cieszymy się, że od września dzieci mogą już uczyć się w nowej placówce.

W nowocześnie zaadaptowanym, piętrowym budynku przedszkola każda z grup ma do dyspozycji jasną, słoneczną i przestronną salę do zajęć i zabaw. Sale wyposażone są w nowe zabawki, nowoczesne pomoce dydaktyczne i kąciki zainteresowań. Każda grupa ma też do dyspozycji własną łazienkę.

Oprócz zajęć zgodnych z podstawą programową, która w Milusiach realizowana jest z naciskiem na:

• rozwój samodzielności i kompetencji społecznych dzieci,

• naukę współdziałania w grupie,

• wspólne osiąganie wyznaczonych celów

dzieci mogą bezpłatnie uczyć się języka angielskiego i rytmiki. Mają również zapewnioną opiekę psychologa dziecięcego i logopedy. W przedszkolu dostępne są również zajęcia dodatkowe. Takie jak nauka tańca czy sztuki walki.

Milusie w Rokietnicy są czynne od godziny 6.30 do 17.30. Choć organem prowadzącym jest fundacja Ogólnopolski Operator Oświaty, przedszkole nie pobiera czesnego. Jest placówką publiczną i działa na identycznych zasadach, jak pozostałe przedszkola prowadzone przez samorząd.

Więcej informacji i zdjęcia z przedszkola Milusie można znaleźć:

Nowe przedszkole w Rokietnicy jest jednym z kilku projektów powiększających bazę edukacyjną, jakie fundacja Ogólnopolski Operator Oświaty realizuje w aglomeracji poznańskiej. W nowym roku szkolnym dwa nowe oddziały - 50 dodatkowych miejsc - uruchomiło przedszkole Familijne Ranczo na terenie Kiekrza. Więcej dzieci od września przyjąć może też przedszkole Leonardo przy ul. Druskienickiej w Poznaniu. Tu, oprócz dodatkowych miejsc przedszkolnych, działa również nowa sala sensoryczna i nowe gabinety pedagoga, psychologa i logopedy.

Ogólnopolski Operator Oświaty od ponad 20 lat wspiera samorządy w realizacji zadań i projektów oświatowych. Fundacja jest organizacją pożytku publicznego. Prowadzi bezpłatne przedszkola i szkoły w całej Polsce. W 63 placówkach, prowadzonych obecnie przez fundację uczy się ponad 7000 dzieci.

***

Rozliczając PIT za rok 2022 można wesprzeć projekty realizowane przez fundację Ogólnopolski Operator Oświaty: uruchomienie Wirtualnej Poradni Pedagogicznej oraz program Logopeda w każdej szkole i przedszkolu. Fundacja pod adresem https://operator.edu.pl/pl/1-5-procent-podatku-pit/ uruchomiła stronę informacyjną na temat obu projektów i przekazania na ich wsparcie 1,5% podatku. Przez fundacyjną stronę można bezpłatnie rozliczyć się online przez internet, pobrać darmową aplikację do rozliczeń, albo wypełnić i wydrukować aktywne druki formularzy PIT 28  PIT 36  PIT 36L  PIT 37  PIT 38  PIT 39  PIT OP.

Projekty fundacji Ogólnopolski Operator Oświaty można wesprzeć również rozliczając się na platformie Twoj e-PIT oraz w każdej innej formie. Wystarczy w rozliczeniu wskazać KRS 00000 44866.