Szkolne klasy dla dzieci z Ukrainy ruszają we Wrocławiu. Na początek: nauka języka
Setka dzieci z Ukrainy, które razem z mamami uciekły przed wojną do Wrocławia, będzie mogła uczyć się w przygotowanych dla nich klasach. Fundacja Ogólnopolski Operator Oświaty podpisała z wrocławskim Urzędem Miasta porozumienie w sprawie prowadzenia oddziałów przygotowawczych dla ukraińskich uczniów. Oficjalnie ruszą 1 lipca.
2022-06-23, 13:42

fot. fundacja Ogólnopolski Operator Oświaty
Zajęcia w oddziałach zamiejscowych SP Leonardo przy ul. Śrubowej we Wrocławiu

Placówka powstaje w Domu Ukraińskim przy ul. Ofiar Oświęcimskich we Wrocławiu. Od kwietnia, dzięki Fundacji Zobacz Mnie, tymczasowy dom znalazło tu już 200 osób. Dzieci i kobiet z Ukrainy, które przed trwającą w ich kraju wojną schroniły się w stolicy Dolnego Śląska.

Dzieci będą się tu uczyć w klasach od 1 do 8, zgodnie z podstawą programową, przygotowaną przez Ministerstwo Edukacji i Nauki. Zajęcia prowadzić będą nauczyciele wrocławskiej Szkoły Podstawowej Leonardo, prowadzonej przez fundację Ogólnopolski Operator Oświaty. Klasy przygotowawcze w Domu Ukraińskim funkcjonować będą jako zamiejscowy oddział SP Leonardo. Pracę znajdą tu również nauczycielki z Ukrainy.

- Będą to panie nauczycielki, które mieszkają w Domu Ukraińskim. Zostaną zatrudnione jako pomoc nauczycielska, żeby pomagać naszej kadrze pedagogicznej w sprawnym prowadzeniu zajęć i w komunikacji z dziećmi - tłumaczy Anna Krakowska, dyrektor Szkoły Podstawowej Leonardo.

Zgodę na prowadzenie szkoły od wrocławskiego Ratusza fundacja otrzymała 15 czerwca. Pierwszy, oficjalny dzwonek zadzwoni w klasach przy ul. Ofiar Oświęcimskich 1 lipca. Przez wakacje szkoła będzie zapewniać dzieciom opiekę i naukę języka, od września rozpoczną się już lekcje.

fot. fundacja Ogólnopolski Operator Oświaty
Szymon Buda i Katarzyna Paikert z fundacji Ogólnopolski Operator Oświaty odbierają pozwolenie Urzędu Miasta Wrocław na utworzenie oddziałów przygotowawczych dla dzieci z Ukrainy.

- Lipiec wykorzystamy na na sprawy organizacyjne, a dzieci na zasłużony odpoczynek. Od sierpnia rozpoczynamy zajęcia dydaktyczne: kursy języka polskiego, warsztaty, zajęcia plenerowe i wycieczki po mieście - wylicza Katarzyna Świerczek, wicedyrektor SP Leonardo, koordynatorka oddziału zamiejscowego szkoły w Domu Ukraińskim. - Dzięki temu dzieci będą mogły dowiedzieć się więcej o Wrocławiu, o Polsce i poćwiczyć język w praktyce.

Zajęcia w czasie wakacji prowadzić będą lektorzy języka polskiego z uprawnieniami pedagogicznymi, zatrudnieni przez fundację Ogólnopolski Operator Oświaty. Pomagać będą im nauczycielki z Ukrainy, którym kursy językowe dodatkowo pomogą w pracy od września. W placówce zatrudniona zostanie też ukraińska pani psycholog.

Pierwsze w Polsce szkoły, które idą do uczniów

Oddziały przygotowawcze w Domu Ukraińskim to już drugi oświatowy projekt dla dzieci z Ukrainy, prowadzony we Wrocławiu przez fundację Ogólnopolski Operator Oświaty. Od 1 czerwca, w budynku przy ul. Śrubowej, działa pierwsza na Dolnym Śląsku szkoła z oddziałami przygotowawczymi dla uchodźców wojennych, zorganizowana jako samodzielne miejsce. Specjalnie dla nich.

Na potrzeby szkoły dwa całe piętra w swoim biurowcu przekazała i pomogła wyposażyć firma Nokia. W klasach 1-8 uczy się 75 dzieci. Lekcje prowadzą nauczyciele ze Szkoły Podstawowej Leonardo. Zajęcia z języków obcych oraz pomoc nauczycielską w opiece świetlicowej zapewniają nauczycielki i nauczyciele z Ukrainy.

- Oddziały przygotowawcze, tworzone specjalnie dla dzieci z Ukrainy to dzisiaj bardzo ważny element całego systemu edukacji. Tylko do naszych, prowadzonych przez fundację szkół, przyjęliśmy w tym roku ponad 250 dzieci z Ukrainy. We wszystkich polskich szkołach takich nowych uczniów jest 200 tysięcy - tłumaczy Mateusz Krajewski, prezes fundacji Ogólnopolski Operator Oświaty. - Dzieciom z Ukrainy warto i trzeba zapewnić dostęp do dobrej edukacji. Dzięki temu zadbamy o wyrównywanie szans, ułatwimy integrację i wzmocnimy bardzo potrzebne poczucie wartości.

Wcześniej fundacja Ogólnopolski Operator Oświaty dwie podobne klasy uruchomiła w Gdańsku, przy szkole podstawowej Hevelius, prowadzonej na terenie Stadionu Arena Gdańsk. W planach ma tworzenie klas dla uczniów z Ukrainy w kolejnych miastach w Polsce.

Ogólnopolski Operator Oświaty od ponad 20 lat wspiera samorządy w realizacji zadań i projektów oświatowych. Fundacja jest organizacją pożytku publicznego. Prowadzi bezpłatne przedszkola i szkoły w całej Polsce. W 56 placówkach, prowadzonych obecnie przez fundację uczy się ponad 6000 dzieci.
Więcej informacji: https://operator.edu.pl/

***

Rozliczając PIT za rok 2022 można wesprzeć projekty realizowane przez fundację Ogólnopolski Operator Oświaty: uruchomienie Wirtualnej Poradni Pedagogicznej oraz program Logopeda w każdej szkole i przedszkolu. Fundacja pod adresem https://operator.edu.pl/pl/1-5-procent-podatku-pit/ uruchomiła stronę informacyjną na temat obu projektów i przekazania na ich wsparcie 1,5% podatku. Przez fundacyjną stronę można bezpłatnie rozliczyć się online przez internet, pobrać darmową aplikację do rozliczeń, albo wypełnić i wydrukować aktywne druki formularzy PIT 28  PIT 36  PIT 36L  PIT 37  PIT 38  PIT 39  PIT OP.

Projekty fundacji Ogólnopolski Operator Oświaty można wesprzeć również rozliczając się na platformie Twój e-PIT oraz w każdej innej formie. Wystarczy w rozliczeniu wskazać KRS 00000 44866.